Ik ben geboren op 17 december 1949 in het Betuwse Ingen en ben journalist en schrijver van non-fictieboeken. Na mijn middelbare schooltijd op het Stedelijk Gymnasium van Tiel, waarover ik het boek No Satisfaction (2011) schreef, trok ik op twintigjarige leeftijd naar Amsterdam om politicologie te studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Over de universiteit en de stad Amsterdam in de roerige jaren zeventig verschijnt in september 2016 mijn boek Jongens waren we: Totalitaire verleiding in de jaren zeventig bij uitgeverij Balans.
Na mijn studie werd ik freelance-journalist en schrijver van non-fictieboeken. Ik schreef onder meer samen met Vrij Nederland journalist Joop van Tijn in 1984 een biografie over PvdA-politicus Jaap Burger, Een leven lang dwars. Begin jaren tachtig maakte ik deel uit van de freelance-redactie van het Zaterdags Bijvoegsel van NRC-Handelsblad, samen met Geert Mak, Herman Vuijsje en Koos van Zomeren.
Correspondent
In 1986 vertrok ik naar Wenen als buitenland-correspondent van NRC-Handelsblad. In Wenen maakte ik met programmamaker Hans Keller een avondvullende documentaire over Adolf Hitler en de stad Wenen.Na terugkomst uit Wenen in 1990 werd ik recensent van literatuur uit Midden- en Oost-Europa en Isral voor het Cultureel Supplement van NRC-Handelsblad.
In 1996 kreeg ik het verzoek de geschiedenis van het Universitair Asyl Fonds (UAF) op te schrijven, een grote klus waardoor ik afscheid moest nemen van NRC-Handelsblad. Daarna legde ik me nog meer toe op het schrijven van non-fictie boeken. (Zie de bibliografie hieronder) Ernaast deed ik research voor tv-documentaires voor NOS, AVRO en NPS over onder meer het leven van Jan Steen, de dirigent Willem Mengelberg, en de stad Groningen en de Hanze in de Middeleeuwen. In 2009 werkte ik als researcher mee aan de NPS-serie De Oorlog onder leiding van Ad van Liempt en Hans Blom.
Triologie
Een speciale plaats in mijn werk neemt een trilogie in, waarvan het laatste deel in september 2016 verschijnt. Deel 1 verscheen in 2003 onder de titel Een jongen van het dorp: Honderd jaar Ingen, een dorp in de Betuwe. Het verhaal beschrijft de modernisering tussen 1900 en 2000, die ook het kleine boerendorp, waar ik in het plaatselijke café als zoon van de kroegbaas werd geboren, grondig veranderde. Het boek verweeft uitgebreid archiefonderzoek met interviewcitaten van vele dorpsbewoners en autobiografische fragmenten.
Er werden ruim 15.000 exemplaren van verkocht en het kreeg in 2004 de Eureka-prijs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor het boek dat in dat jaar het best wetenschappelijke inzichten toegankelijk maakte voor een groot lezerspubliek. Voorzitter van de jury was Midas Dekkers. Naar het café kwam er zelfs een zekere mate van boektoerisme op gang van lezers uit heel andere delen van het land, die in de geschiedenis van Ingen de geschiedenis van hun eigen dorp herkenden.
Bolwerk van de elite
Deel 2 van de trilogie verscheen in 2011 onder de titel No Satisfaction: hoe we werden wie we zijn en ontving veel lovende recensies in de nationale pers. Aleid Truijens van De Volkskrant koos het als een van de drie beste boeken van 2011. Het boek verhaalt over mijn gang in 1962 van een dorpsschool en met ouders met alleen maar lagere school naar het Stedelijk Gymnasium in Tiel, bolwerk van de elite. Die stap was kenmerkend als onderdeel van de verschillende revoluties in de jaren zestig. Uitvoerig beschrijf ik het verschil in politiek, cultuur en rang en stand van de stad Tiel in de jaren vijftig met die in de jaren zestig. Eind maart 2016 verscheen dit verhaal op tv als onderdeel van de achtdelige serie NPS-VPRO serie Ondersteboven over de jaren zestig, gepresenteerd door Kees van Kooten.
Deel 3 van de trilogie behelst mijn gang naar Amsterdam in 1970 na het behalen van het gymnasium-diploma. Met dezelfde methode als de vorige boeken -archiefonderzoek, interviews en autobiografie – beschrijf ik de roerig jaren aan de universiteit, die in de ban kwam van het marxisme-leninisme, en de stormachtige ontwikkelingen in de stad Amsterdam, zoals daar onder veel meer waren het verzet tegen de aanleg van de metro, het studentenprotest, de vrouwenbeweging, de krakers en het geweld en de komst van de heroine naar de stad. Dit boek is in september 2016 onder de titel Jongens waren we: Totalitaire verleiding in de jaren zeventig bij uitgeverij Balans verschenen.
Ik woon in Haarlem als een zelfgekozen Betuwse balling en bezoek het café waar ik werd geboren nog zeer regelmatig. Ik ben in tweede huwelijk getrouwd met Annemiek Sterk, loopbaanbegeleidster. Samen hebben we vier kinderen.