Willem Diepraam (2002)

Het fotoboek Diepraam is een omvangrijke monografie van de Amsterdamse fotograaf Willem Diepraam met veel groot formaat foto’s als spread (34×46 cm) en een uitgebreide biografie. Bijzonder in deze monografie zijn ook de vele afbeeldingen van de publicaties (o.a. Vrij Nederland) waarin de fotografie van Diepraam is opgenomen.

Door zijn werk voor Vrij Nederland heeft Willem Diepraam grote invloed gehad op de ontwikkeling van de fotojournalistiek in Nederland. In de loop der tijd heeft hij zich ontwikkeld tot een fotograaf met een zeer gevarieerd en persoonlijk oeuvre. Willem Diepraam begon zijn loopbaan als fotojournalist bij weekblad ‘Vrij Nederland’ en publiceerde in vele bladen.

In 1975 publiceerde hij zijn eerste van een reeks fotoboeken. Deze uitgave biedt een totaaloverzicht van het zeer persoonlijk oeuvre dat autodidact Diepraam door de jaren heel ontwikkelde. Het is een prachtig boek geworden dat zorgvuldig is vormgegeven. Het boek is vrijwel uitsluitend gevuld met grote krachtige foto’s die vaak beide pagina’s beslaan en voornamelijk in zwart-wit zijn uitgevoerd met wat uitzonderingen in kleur aan het einde van het boek.

Chris van Esterik en Annie-Laure Wanaverbecq geven verhelderende bespiegelingen op het werk en leven van Diepraam in twee essays.Een boeiend werk met op iedere bladzijde opnieuw een klein wondertje van kracht en vakkundigheid.