Een jongen van het dorp (2005)

Chris van Esterik werd in 1949 geboren in het café van Ingen, een dromerig dorp aan de Rijn vol fruitbomen, midden in de Betuwe. Op zijn twintigste vertrok hij naar Amsterdam, maar nooit verdween het dorp uit zijn hart.

Twee jaar geleden ging Van Esterik weer in Ingen wonen om Een jongen van het dorp te schrijven. Hij wilde weten hoe modernisering tussen 1900 en 2000 het dorp het landschap en de dorpsbewoners veranderde, welke zegeningen de moderne bracht en wat erdoor verloren ging. Van Esterik dook de archieven in en voerde tientallen gesprekken met de herenboer tot de boerenknecht, en van het dienstmeisje tot de import uit de stad, die dit dorp als landelijke idylle ontdekte. De geschiedenis van het dorpscafé loopt als een van de rode draden door het boek.

Een jongen van het dorp is aanstekelijk geschreven en toegankelijk voor een groot publiek. Het verhaal is exemplarisch voor de manier waarop de twintigste eeuw het Nederlandse dorp en het dorpsleven veranderde. Het boek toont de stedeling het onbekende platteland en laat de dorpeling het hedendaagse dorp en de oude, verdwenen wereld zien.